2 febrer, 2015

Informació territorial

 

Dades Generals

 

 

Llobera és un municipi de 39 km2 situat al sud-oest del Solsonès, limítrof amb la Segarra. El municipi comprèn a més els pobles de Peracamps, Torredenagó i el caseriu de l’Hostal Nou on s’ubiquen l’Ajuntament, l’escola rural, diversos equipaments municipals i l’església de la parròquia de Peracamps.

La població, de poc més de 200 habitants, viu totalment disseminada en les més de cinquanta masies existents, la majoria construïdes de pedra durant els segles XVII al XIX i que configuren un paisatge únic característic del Solsonès.

La zona nord del municipi està ocupada per boscos de pinassa i la zona sud, més plana, per camps dedicats a l’agricultura de secà. L’economia es bassa totalment en l’activitat agrària i l’explotació forestal, llevat d’una petita mostra del sector serveis.

L’esdeveniment històric més rellevant és el de “les accions de Peracamps”, uns fets d’armes ocorreguts durant la primera guerra Carlina. En la primera acció, el general lliberal Ramon de Meer aconseguí vèncer els carlins i els obligà a evacuar la ciutat de Solsona (abril-maig 1837).

En la segona acció, els carlins intenten de tallar el pas al general Antonio van Halen, que duia un comboi per socórrer Solsona (abril 1840). Aquest sabé evitar l’emboscada del general carlí Segarra i s’apoderà del poble. En successius atacs destruí la resistència carlina. Per aquest motiu el general van Halen obtingué com a recompensa el títol de comte de Peracamps.